28 augustus 2018

Is het over een week echt zover?! De zomervakantie is bijna voorbij… Voor mijn kids hartstikke leuk om weer naar school te gaan. ‘Lekker met vriendjes spelen’, zegt de oudste. En ik als moeder…’Ja, leuk dat zij weer naar school gaan, maar wel erg stil in huis. Ik hou wel wat van leven en geluid om mij heen’. Eén voordeel hebben wij: Wij hoeven ‘gelukkig’ niet eerder uit bed want de boys zijn elke ochtend om 6.30 uur wakker 😉 . En op tijd naar school? Dat kunnen wij!! Mits de jongste andere ‘peuter’ plannen heeft, dan nemen wij er ‘maar’ de tijd voor en kunnen we ontspannen (de boys, ik met af en toe pfff opschieten effect) naar school.
Starten
Het ene kind wil graag weer naar school en doet lekker mee met het schoolritme terwijl het andere kind eerst de tijd nodig heeft om te wennen. Het heeft een grote impact. Misschien wel een nieuwe school, andere kinderen en leerkracht. Het maakt soms kinderen zenuwachtig, gespannen of nieuwsgierig. Het is altijd even wennen voor kinderen, voor ouders en ook voor de leerkrachten. Maar weet dat wennen mag en het de tijd nodig heeft. Het hoort er allemaal bij. Ontspannen naar school gaan maakt het wel een stuk gemakkelijker en daarom wil ik een aantal tips met je delen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Kijk wat voor jou en je gezin werkt. Soms even wennen, bespreek het met elkaar, bedenk samen een ritme, herhaal en ervaar. Geeft het de tijd en je zult zien dat het zorgt voor een fijnere dag voor jezelf en je gezin. Het is het proberen waard!
Geef aandacht aan elkaar; want wat je aandacht geeft, groeit!
Check een week van te voren samen met je kind de schoolspullen; broodtrommel, drinkbeker, tas, schrijfwaren, boeken, gymschoenen enz.. en is alles nog bruikbaar of is het nodig om iets te vernieuwen? Ga er deze week samen op uit om gezellig alles voor te bereiden. Dit zorgt voor verbinding, samen zijn, aandacht en liefde. Een mooi begin toch?!
Even weer in het normale ritme komen; later naar bed en uitslapen in de vakantie is natuurlijk heerlijk. Probeer een week van te voren om in het normale ‘schoolritme’ te komen door op een normaal tijdstip naar bed te gaan en weer op te staan. Vooral bij het opstaan is het fijn om 10 minuten eerder op te staan. Het geeft je als ouder net even wat meer tijd mocht het anders lopen, je geeft je kind net even die extra knuffel of je kletst nog even aan de ontbijttafel. Lekker rustig de dag beginnen!
Praat met je kind positief over het nieuwe schooljaar; wie zit er in de klas, welke leerkracht, waar heeft je kind het meeste zin in?
De dag voor school; doe samen iets leuks met het hele gezin om de vakantie af te sluiten. Maak er een traditie van wat zorgt voor mooi contact met elkaar en leuke herinneringen voor later.
De avond voor school; kleding en schooltas klaar zetten. Bekijk samen wat er nodig is, laat je kind zijn kleding klaar leggen, want als je het klaar zet dan is dat in de ochtend een stuk makkelijker. En vergeet de wekker niet eerder te zetten 😉
Maak er samen een ochtendritueel van; opstaan, wassen, aankleden, ontbijten, lunch klaar maken, tandenpoetsen, schoenen aan en met de ‘fiets’ naar school. Door er elke ochtend hetzelfde ritueel te gebruiken weet iedereen waar hij aan toe is en dat maakt de start van de dag al een stuk meer ontspannen.
Maak eventueel een overzicht met afbeeldingen over hoe de ochtend er stap voor stap uit ziet; schept duidelijkheid en meer rust in de verwachtingen.
Wees bij stressvolle momenten bewust van wat je tegen elkaar zegt; je kan ongetwijfeld ook dingen zeggen, die niet altijd even vriendelijk zijn. Ook dit heeft invloed op de sfeer. Probeer er samen een oplossing naar te zoeken. Wat gebeurde er? Wat is er nodig? Wat gaan jij en je kind nu doen? Eerder uit bed? Elkaar meer ruimte geven? Wie gaat er eerst douchen? Wat stemmen jullie af?
Geef elkaar een knuffel wens elkaar een fijne dag bij vertrek! Een klein gebaar met zoveel waarde. Het kost maar enkele seconden en het herinnert je eraan waar het echt om gaat in het leven.
#Kidsconnect #verbinding #meerontspanning #neemdetijd #ervaardetips
Succes en veel plezier met het nieuwe schooljaar!

Lieve groetjes,
Marloes