8 oktober 2018

Volgende week woensdag geef ik een workshop voor ouders, opvoeders en professionals over boosheid bij kinderen. Kom je ook?
We gaan het hebben over hoe kinderen omgaan met hun emoties. De boosheid van je kind kan verschillende redenen hebben. Je kind kan boos worden als iets niet gaat zoals hij of zij dat wilt, als er iets onverwachts iets verandert, als iemand iets vervelends doet, bij onrecht of kritiek. Het heeft ook zeker met karakter en met leeftijd te maken hoe je leert omgaan met je emoties. Maar ook vermoeidheid, honger of pijn zijn triggers om boos te worden.

Kinderen vanaf 7 jaar kunnen steeds beter met hun emoties omgaan en deze onder woorden brengen. Toch zijn er ook kinderen van deze leeftijd of ouder die het nog steeds erg moeilijk vinden om emoties te uiten. Dit gebeurt vaak door onmacht en vaak hebben zij spijt wat er gezegd en gedaan is tijdens de boosheid, of ook wel een woedeaanval. Het is ingrijpend voor jou als ouder maar ook zeker voor je kind.
Zowel voor jou als je kind kan het dus lastig zijn dat hij zo boos wordt. Je kind wilt het wel anders doen, maar het is moeilijk om tijdens zo’n moment zijn of haar emoties en gevoelens te uiten. Maar fijner is natuurlijk om je kind te helpen uit deze situatie te komen. Immers mag deze emotie er ook zeker zijn en moet deze geuit worden. Hier alvast 5 tips die je kunt gebruiken. Is je kind te boos om te praten, blijf zelf rustig en laat hem of haar dan even uitrazen. Indien mogelijk je kind uit de situatie halen. Dit kan in jou buurt zijn maar soms vinden kinderen het fijn om zelf naar hun kamer te gaan om even alleen te zijn.

1. Neem even de tijd voor je kind.
2. Luister naar het verhaal van je kind. Maak oogcontact en praat met rustige en duidelijke stem.
3. Benoem het gevoel van je kind: ‘Ik zie dat je boos/verdrietig bent’.
4. Erken het gevoel van je kind: ‘Wat vervelend voor je dat….’ ‘Ik begrijp dat het niet leuk voor jou is’. Blijf bij dat gevoel en ook al bedoel je het goed, kijk uit met het zeggen dat het wel meevalt.
5. Zoek samen een oplossing. Stimuleer je kind om deze zelf te bedenken. Probeer geen ‘waarom’ vragen te stellen, want dan voelen kinderen zich vaak aangevallen. Ze weten dan vaak niet wat ze moeten zeggen of schieten in de verdediging. Stel dan ‘hoe’ en ‘wat’ vragen. Geef wel duidelijk je grenzen aan: ‘Ik zie dat je boos bent, je mag ook boos zijn maar stop met spullen gooien/deuren smijten enz.’
6. Vertel wat je nu verwacht van je kind. Geef je kind ook even de tijd om weer tot zichzelf te komen.
7. Doe samen iets fijns met elkaar. Geef elkaar een knuffel, doe een ontspanningsoefening of drink een kopje thee.

Boosheid is eigenlijk hele waardevolle informatie. Het vertelt je wat er aan de hand is en hoe jij als ouder eventueel kunt helpen. Of twijfel je weleens over je manier van opvoeden? Help je kind te leren omgaan met deze boosheid. Tijdens deze workshop op 17 oktober praten we in een klein gezelschap over deze emotie en gevoelens. Je krijgt inspiratie, tips en tools om thuis toe te kunnen passen.

Heb je behoefte aan een persoonlijk advies of aan een luisterend oor? Stel je vraag via email of we maken een persoonlijke afspraak om je vraag te bespreken.

Lieve groet,
Marloes